Az építkezés melyik fázisában kell beépíteni a központi porszívó rendszert?

Az alapvezeték rendszert a vízvezeték szereléssel egyidőben,vakolás és aljzatbetonozás előtt kell beépíteni. Erre mindenképp szánjunk időt és pénzt,hiszen az 50 mm-es vastagságú vezetékrendszert utólag már nem lehetséges beépíteni.Egy átlagos családi háznál az alapvezeték kiépítése mindössze 80-120000-Ft. anyaggal, munkadíjjal. Magát a porszívógépet és a kiegészítőket pedig ráérünk később is megvenni, beépíteni.

Egy családi ház víz-gáz-fűtésszerelésénél mennyi dolog, esetleg ügyintézés hárul a megrendelőre?

Ha velünk dolgoztat, minden gondot leveszünk a válláról.

A munkát a tervezés fázisától, a közműegyeztetéseken át, különböző engedélyek beszerzéséig levezényeljük.

A munka közben felmerülő járulékos szakmunkákat (kőműves,villanyszerelő burkoló,festés javítás) természetesen megfelelő szakemberek bevonásával elvégezzük. Önnek tehát sehová sem kell, futkoznia,intézkednie, hiszen az ön ideje is drága.

Hogyan tudjuk megelőzni a vízkőképződést?

Családi házak vízrendszerébe általában a Floodravin típusú elektromos vízkőmentesítőt építjük be, mivel e készüléknek a legjobb az ár-érték aránya, teljesen karbantartásmentes illetve általa nem kerül vegyszer az ivóvízbe.

Az utóbbi időben egyre nagyobb igény van családi házaknál is központi vízlágyító berendezés beépítésére,mely ioncserés eljárás alapján működik.Jelenleg ez az egyik legtökéletesebb vízlágyító,bár terjedését gátolja,hogy az ára az előbbinek a húszszorosa,továbbá beüzemelési,karbantartási és üzemeltetési költségei is vannak.

Mennyibe kerül a helyszíni felmérés, és árajánlat készítése?

A megrendelő hívására előre egyeztetett időpontban házhoz megyek, majd a felmérést és a tulajdonos elképzelését figyelembe véve készül el egy teljesen részletes, követhető árajánlat.

Természetesen mindez díjmentesen.

Miért lehet az, hogy a hypermarketekben, barkácsáruházakban akár 30-40 %-al olcsóbban kínálnak gázkazánt?

Az ilyen helyeken árusított gázkészülékek szinte minden esetben kelet európai gyártók régi fejlesztésű, a végtelenségig lecsupaszított modelljei.

Általában neve nincs(No name) kazánok ezek, melyeknek a szervize és alkatrész ellátása sem megoldott.

Volt már ügyfeleim között, kinek az ilyen készüléke karácsony tájékán elromlott,és az igen nehezen előkerített szerviz csak január 6-án tudta beszerezni hozzá az alkatrészt. Képzeljék el a családot fűtés-melegvíz nélkül.

Tehát nem minden a kazán ára, ezt kell mérlegelni vásárlás előtt.

Miért van olyan nagy különbség a szerelői árajánlatok között, például egy családi ház komplett épületgépészeténél több százezer Ft. is?

A dolog igen sokrétű. Aki nagyon olcsón dolgozik, általában

  • fekete munkásokkal dolgoztat
  • netán a munkanélküli segély, vagy a főállása mellett fusizik.

Így nem kell adót,TB-t,biztosítást,alkalmazottakat, üzemorvost,könyvelési díjat, fizetnie. Továbbképzésekre sem jár (pl:gázszerelői igazolvány meg-szerzése 2-4 évente!)

Ma már elvárás egy-egy munkánál, hogy valaki komoly megjelenésű árajánlatot adjon le, ami éves szinten nem kis pénzbe kerülő számítógép vásárlást, fenntartást feltételez. Egy önmagára és a munkájára igényes, garanciát vállaló szakember nem dolgozik olcsón!

Sajnos a megrendelőt ezek a dolgok nem nagyon érdeklik. Sok esetben csak a pénz számít, így az olcsóbb ajánlatot választják. Pedig nem jól van ez így.

Jól gondolják meg kit bíznak meg a kivitelezéssel!

Mit kell tudnunk a szénmonoxidról?

A szénmonoxid nagyon veszélyes mérgező gáz,ami éghető anyagok tökéletlen elégetésekor keletkezik.A fő veszélyt az okozza,hogy jelenlétét nem észleljük,mivel ez egy színtelen,szagtalan gáz.A mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, émelygés. Alattomosan fejti ki hatását és fulladásos halált okoz.

A veszélyhelyzet elkerülhető szénmonoxid érzékelő beépítésével.A készülék riasztást ad le, ha a szénmonoxid az emberi életre veszélyes koncentrációban van jelen.

Ezzel a kis befektetéssel emberi életeket menthetünk meg.